2020 SICILIË EN STROMBOLI
Blijf op de hoogte en volg Frans van Buuren
20 Oktober 2020 | Italië, Stromboli
VULKAAN UITBARSTING VLAKBIJ
Een kolom roodgloeiend gesteente, een zwarte rookpluim en dan de dreun van de uitbarsting. Wat we te zien kregen is uniek. Spectaculair.
We varen een paar weken met vrienden en familie. Eerst langs de Oost kust van Sicilië en daarna naar het eiland Stromboli. Deze actieve vulkaan heeft elke paar minuten een kleine of grotere uitbarsting. 's Avonds kunnen we vanaf het water het schouwspel bekijken en de avond daarna wordt er naar 300 mtr. geklommen om het nog beter te zien. Wat een geweld, wat een hitte.
WOEST WATER
Anders dan in Griekenland, waar je in de beschutting van eilandjes kunt varen, vaar je om Sicilië altijd op open zee. En de Ionische zee kan woest zijn. Dat hadden we bij de overtocht van Griekenland naar Sicilië van 300 mijl al ondervonden. Niet eens de wind ( 8 - 9 Bfrt.) maar de gemene steile en brekende golven. Moeilijk sturen, zeeziek, weinig voortgang. Vreselijk.
Nu we eenmaal op Sicilië zijn kunnen we mooi weer en lekker zeilen beter inplannen en genieten we weer volop.
ONMOGELIJK AANLEGGEN
Na het Koopmans jacht met een lange kiel karakter kopen we een Bruce Roberts Offshore met driekwart kiel.
Ook onmogelijk om mee achteruit te sturen. En hier op de Middellandse Zee is het altijd achteruit aanleggen. The Med way .
Als de ankergrond goed is liggen we meestal best redelijk. Maar oh wee als de ankergrond kiezels zijn. Dan houdt helemaal niets en moet je soms een aantal keren opnieuw ankeren en aanleggen. Hier in Italië hebben ze weer vaker Easy Lines in de havens. Dat zijn lijnen die al aan een anker vast zitten. Die hoef je alleen maar op te pikken en op de boeg vast te zetten. Heel vies maar best handig.
ITALIAANSE VLAG
We hebben onze Nederlandse driekleur vervangen voor de Italiaanse tricolore.
Een tip van ex beroepsschipper Leen.
Ook al staat op de spiegel ( achterkant ) "Lelystad, The Netherlands" geen official die nu aandacht aan ons schenkt. In Catania lagen we in de douane zone en zagen we dagelijks wel 10 - 20 auto's voorbij komen van Polizia, Carabinieri, Guardia Costiera, Guardia Finanza, Military Police, enz.,enz. Niemand heeft ons opgemerkt. Geen controle van scheepspapieren, BTW, COVID-19 of gezondheidszelfverklaring, niets werd ons gevraagd.
ZWAARDVISSEN
Er wordt op Sicilië behoorlijk veel gevist. Van hengelaars tot kleine en flinke vissersschepen. De vismarkt in Catania is fantastisch. Zoveel en zo verscheiden. Van garnalen tot grote zwaardvissen. Die laatsten worden op een heel onsportieve manier gevangen. Ze worden tijdens hun slaap gespiest. Alles daar is betaalbaar en soms ronduit goedkoop. Je kunt de meeste vis schoongemaakt meekrijgen. Wij zijn zelf geen geweldige vissers en kopen onze vis op de markt. Lekker en goedkoop. .
ONBETROUWBAAR
Het weer wordt steeds onbetrouwbaarder. We moeten echt per dag kijken wat er veranderd is. Zo worden onze tochten 1 a 2 dagen en dan willen we toch wel weer in een veilige haven of ankerbaai zijn.
Inmiddels hebben we de eerste regendag, de hele dag, gehad. Het leek Nederland wel. De temperatuur blijft nog wel steeds lekker met piekdagen van tegen de 30 graden.
VOLGEN
Wij zijn te volgen op:
- Blog: sy-bruce.waarbenjij.nu ( zonder www )
- Polarsteps: Frans en Janny op wereldreis http://www.polarsteps.com/FransvanBuuren:
- Facebook: Frans van Buuren.
- Vesselfinder en Marinetraffic: MMSI nr. 244630614
02 November 2020 - 13:17
Saskia Van Der Post:
Hoi Janny en Frans,
Wat fijn weer iets van jullie te horen. Was vorige week al bang dat jullie nog ergens rond Griekenland zouden zitten en iets van die aardbeving mee hadden gekregen, maar gelukkig zitten jullie op en rond het mooie Sicilië. Ben zelf ook op de Stromboli naar boven gelopen en daar zo enorm genoten van het natuurgeweld wat zo'n uitbarsting geeft. Zo zie je weer dat de mens niets te vertellen heeft. Fijn dat jullie ook nog wat bezoek van familie en vrienden krijgen. Geniet lekker van het mooie weer. Gaan jullie nog verder de zee (oceaan) op binnenkort? Groetjes, Saskia -
02 November 2020 - 14:03
Monique :
Hoi Frans en Janny, Net als Saskia was ik benauwd dat jullie in de aardbeving terecht zouden komen, maar gelukkig is dat niet het geval. Wat fijn dat jullie zo genieten van de toch. Veel plezier daar op Sicilië vanuit een zeer winderig Naarden.
Hartelijke groet Monique -
02 November 2020 - 16:55
Gerard Van Eeden:
Het is goed om te lezen dat het gewone zeeleven is aangevangen. Jullie melden niets meer van technische problemen gelukkig.
Ook familie op bezoek geweest zie ik op de foto's, gezellig.
Heeft Janny alweer een telefoon? Zo ja, wat is het nummer?
Hier is vanwege corona weinig te beleven . Veel lezen dus maar. Vinden we overigens beiden geen straf. -
02 November 2020 - 20:52
Peter De Bijl:
Hartstikke leuk om weer wat van jullie te horen.
Met de corona wel voorzichtig blijven en je face mask gebruiken.
Ik geloof dat ik een aantal mensen can waarmaken met een face mask in je photo van de Vis markt.
Je hebt waarschijnlijk wel vernomen hoe slecht America (de Trump administratie) de C-19 heeft behandeld. We gaan morgen stemmen en we hopen dat Biden/Harris de winnaars zullen zijn. Wij, en de meeste in California, zijn het zo zat over al de leugens van Trump.
Blijf gezond en wij kijken uit naar je volgende avontuur verslag.